De taal van paastradities

Komend weekend is het weer tijd voor het jaarlijkse paasfeest. Veel mensen zullen wel enige associaties hebben met Pasen. Zoals: de opstanding van Jezus, een dag vrij, paaseieren (zoeken), paashazen of paasvuren. Pasen wordt echter in een groot deel van de wereld gevierd en ieder land en elke regio heeft weer zijn eigen gewoonten en tradities.

Welke traditie spreekt jou het meeste aan?

1. Urbi et orbi

Dit is de bekende titel van de zegen die de paus met Pasen uitspreekt. Op eerste paasdag om 12.00 uur verschijnt de paus op het balkon van de Sint-Pieter en spreekt zijn zegen uit. Ook worden er vaak andere elementen in de toespraak opgenomen, zoals een begroeting en een bespreking van problemen in de wereld. De Latijnse termen betekenen in het Nederlands: voor de stad en voor de wereld.

 

2. Semana Santa

In Spaanstalige landen is dit de naam van de week voor Pasen, oftewel de Goede Week. In sommige katholieke landen zijn er dan processies om het lijden van Christus uit te beelden. Een zogenaamde paso staat hierbij centraal. Dit is een soort platform waarop beelden worden rondgedragen die het lijden van Christus voorstellen.

 

3. La Semana Turistica

De Uruguayaanse variant van de Semana Santa. Dit staat voor het feit dat elk jaar een deel van de bevolking van Uruguay op vakantie gaat binnen de eigen landsgrenzen, bijvoorbeeld naar de Atlantische kust.

 

4. Easter Bilby

In Australië hebben ze een heel eigen variant van de paashaas: de Easter Bilby. Deze langoorbuideldas is met uitsterven bedreigd. De opbrengst van de verkochte chocolade paas-langoorbuideldassen gaat dan ook naar de bescherming van deze bedreigde diersoort.

 

5. The White House Easter Egg Roll

Dit jaarlijkse evenement wordt op paasmaandag bij het Witte Huis gehouden. De president en de first lady van de Verenigde Staten ontvangen dan kinderen met hun ouders bij het Witte Huis. De kinderen houden een race waarbij ze eieren door het gras moeten voortduwen met een soort lange lepel. De eerste White House Easter Roll werd al georganiseerd op 22 april 1878 onder president Rutherford B. Hayes.

 

6. Neuten schaiten

In het noorden van Nederland is het neuten schaiten een leuke traditie met Pasen. Meestal moet je hierbij met een ijzeren kogel in één worp zoveel mogelijk noten uit een rij van noten raken. In dialect zijn er zelfs meerdere woorden voor dit paasspel: neutnschaitn, neutjeschietn, mit neutn gooien of neutn bikn.

 

7. Osterfeuer

Osterfeuer is de Duitse benaming voor het bekende fenomeen van het paasvuur. In delen van Europa wordt op eerste of tweede paasdag een groot vuur ontstoken. Mensen zijn van te voren al weken of maanden bezig om hout te verzamelen voor een zo hoog mogelijke stapel. Het fenomeen is waarschijnlijk al van voorchristelijke oorsprong.

 

8. Påskkärring

Bij deze Zweedse traditie verkleden kinderen zich als heks en verzamelen snoepgoed in een mandje. De oorsprong van deze paastraditie is onduidelijk, maar vermoedelijk gebeurde het al in de 19e eeuw.

 

9. Święconka

In Polen hebben ze ook een paastraditie met een mandje. Het gaat hierbij om een eeuwenoude traditie om mandjes te vullen met eten om die vervolgens mee te nemen naar de kerk om het voedsel te zegenen. Logischerwijs worden de mandjes zo mooi mogelijk gemaakt door ze te decoreren met allerlei versierselen.

 

10. Kulitsch

Kulitsch is een traditioneel Russisch paasbrood en is in veel christelijk-orthodoxe landen een eeuwenoude traditie met Pasen. Zo wordt het ook gegeten in Wit-Rusland, Oekraïne, Roemenië, Georgië, Macedonië, Moldavië en Servië. Een wel geslaagde Kulitsch is een voorbode voor een goed en succesvol jaar.

 

De hero’s van Nimus translations wensen je fijne paasdagen!

Contact opnemen

 

Wil je meer informatie over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op! Stuur een mail naar sales@nimus.nl of bel 050-5844030.

Je kunt ook je telefoonnummer achterlaten.  Dan bellen we je zo snel mogelijk terug!