De waarde van videobellen in het bouwen van zakelijke relaties

De waarde van videobellen in het bouwen van zakelijke relaties


Video conference software is een populaire manier om vergaderingen te houden zonder dat alle deelnemers in dezelfde ruimte aanwezig hoeven te zijn. Het is onlangs nog belangrijker geworden om een goede setup voor video conferences te hebben. Terwijl de coronacrisis de wereld in haar greep heeft, keren de meeste mensen zich tot videobellen als een manier om persoonlijk contact te onderhouden met werknemers, klanten en zakenpartners.

Maar waarom zijn deze digitale meetings beter dan gewoon een ouderwets belletje? Hoe helpen ze ons in het onderhouden van zakelijke relaties? En hoe kunnen ze ons helpen in het opbouwen van relaties met nieuwe contacten? Daar gaan we het in dit artikel uitgebreid over hebben.

 

Hoe bouw je een relatie met behulp van video conferences

Een positieve, maar ook persoonlijke band is belangrijk voor succesvolle relaties binnen en buiten je bedrijf. Kijk maar naar hoeveel geld er jaarlijks uitgegeven wordt aan conferenties en zakenreisjes. Deze zijn ontworpen om te netwerken contacten op te bouwen. Door de COVID-19 pandemie staan deze events echter even stil. Maar hier zitten ook voordelen aan. Videobellen is namelijk een veel goedkopere manier om je klant te leren kennen, maar net zo effectief. Vooral als het de eerste keer is dat je met deze klant te maken hebt.

Dit komt doordat beide partijen vanuit een vertrouwde locatie de videocall kunnen bijwonen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vanaf hun eigen huis het eerste contact leggen. Doordat ze bekend zijn met hun omgeving zal dit voor een prettige een comfortabele atmosfeer zorgen. Ook ontwijk je hierdoor ongemakkelijke onzekerheden zoals hoe lang je iemand de hand mag schudden. Dit kan de druk verminderen, voor jou en je klant. Het resultaat is dat je je meer op de doelen van de meeting kan richten, en krijg je een fijner gesprek.

Door de audiovisuele elementen heeft videobellen nog meer voordelen. Zo kan je een presentatie delen en er samen aan werken en ideeën uitwisselen. De traditionele aanpak is vaak een spreker en een publiek, maar soms is het beter om een ‘hands-on’ aanpak te gebruiken. Met deze manier van presenteren kun je ook de manier van praten, beargumenteren, en de lichaamstaal van je gesprekspartner leren kennen. Deze kennis zal later van pas komen tijdens het onderhandelen.

Maar waarom zijn video conferences de beste keus wanneer je op afstand relaties wilt bouwen? Lees verder om erachter te komen!

 

Waarom videobellen beter is dan telefonisch contact

1) Het creëert een persoonlijke connectie

Videobellen is veel persoonlijker dan gewoon bellen. Natuurlijk is een kort belletje een goede manier om snel iets af te spreken, mis je hiermee het visuele aspect. Dit aspect is erg belangrijk wanneer je met klanten praat. Het zorgt ervoor dat je gesprekspartner je beter zal onthouden. Ze zullen je stem en gezicht herkennen, waardoor je menselijker over zal komen. Denk er maar eens over na, hoe vaak bel je een bedrijf en je hoor je als eerst een opgenomen bericht. Of hoe vaak heb je wel niet een helpdesk gebeld om vervolgens eerst met een robot stem te praten, voordat je een persoon aan de lijn krijgt? Het is altijd fijner om met mensen te kunnen praten. Daarnaast kun je ook je eigen persoonlijkheid beter laten zien, en is er minder kans op miscommunicatie. Door de visuele elementen kun je beter interpreteren wat je gesprekspartner je wilt vertellen.

Er wordt wel eens gezegd dat lichaamstaal belangrijker is voor onze boodschap dan de woorden die we daadwerkelijk zeggen. Door elkaar te kunnen zien voeg je een extra dimensie toe aan een vergadering. Je  kunt elkaar beter begrijpen, elkaars humeur beter lezen, en anticiperen hoe het gesprek verloopt. Zo kun je inspelen op wat je denkt dat de ander gaat zeggen, alsof je hun gedachten kunt lezen!

 

2) Het laat je klanten zien dat ze je tijd waard zijn

Als je er de tijd voor neemt om voor een camera te gaan zitten en je klant al je aandacht te geven, dan stuurt dat een positief bericht naar je klant. Wees daarom wel bewust van hoe je lichaamshouding, stem en achtergrond overkomen. Zo kun je je luistervaardigheden om ervoor te zorgen dat de juiste indruk geeft, maar er zijn ook andere factoren. Zo moet je ervoor zorgen dat er geen afleidingen in je omgeving hebt, of op je scherm (zet je chat bijvoorbeeld op mute). Ook een professionele outfit en bewust gekozen achtergrond zijn een must. Als laatste moet je je natuurlijk altijd goed voorbereiden, om zo duidelijk te maken dat deze vergadering, je klant en hun tijd waardevol is.

 

3) Het delen van visuele informatie

Wanneer we het toch over voorbereiding hebben; een voordeel van een video call is de mogelijkheid om visuele informatie te delen. Veel video conference tools bieden de mogelijkheid om je scherm te delen of zelfs een whiteboard functie om zo met elkaar een brainstorm mee te hebben. Dit laat zien dat je  de  tijd hebt genomen om de meeting van tevoren goed te plannen, in plaats van snel te improviseren.

Daarnaast is nog  een voordeel visuele informatie dat het waarschijnlijker is dat je klant de informatie zal onthouden. Zoals je waarschijnlijk zelf binnen je bedrijf hebt meegemaakt, heeft iedereen een voorkeur voor een bepaalde leermethode, waaronder audio of visueel materiaal. Door je gesprekspartner de belangrijke details te laten zien, vergroot je de kans dat ze het zich later zullen herinneren. Dit is ook belangrijk als je achteraf materialen met ze deelt.

Wil je meer weten over hoe effectief videobellen kan zijn, of wil je meer advies over zaken doen in het buitenland? Neem dan contact met ons op. Ons team staat voor je klaar!

Contact opnemen

 

Wil je meer informatie over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op! Stuur een mail naar sales@nimus.nl of bel 06-11496275.

Je kunt ook je telefoonnummer achterlaten.  Dan bellen we je zo snel mogelijk terug!